tirsdag 31. januar 2012

ULØNNSOM VINDKRAFT & UMORALSKE INVESTERINGER

Artikkel via gårsdagens nettugave av Stavanger Aftenblad med tittel: "AUF: Pøs oljepenger inn i fornybar energi"
AUF i Rogaland mener Norge er moralsk forpliktet til å satse massivt på forskning i fornybar energi, og vil bruke halvparten av alle oljeinntektene på dette.

Det er manifestet som ble vedtatt på fylkesårsmøtet i Rogaland AUF på Sola i helgen som slår fast at oljepengene skal pøses inn i forskning på fornybar energi.

De samlede inntektene fra sokkelen ligger på over 300 milliarder, og hvis AUFs forslag følges opp vil det bety et gigantløft på området. Til sammenligning har regjeringen satt av 25 milliarder i grunnfondet hvor avkastningen skal gå til dette forskningsområdet.

Radikalt forslag. Men den avgåtte lederen i Rogaland AUF, Andreas Bjelland Eriksen, mener Norge har en moralsk forpliktelse til å satse stort på dette området.
Les hele saken her.

MILJØØKONOMENE observerer: Rundt om i det ganske land bygges og planlegges massive vindkraft prosjekter av forskjellige slag av profittsøkende næringslivsaktører med brede subsidiesugerør ned i statskassen. Se for eksempel her. Eller her. Eller her. Eller her. Eller her. Ad nauseam.

Hvorfor skal enda mer penger (hele 150 milliarder årlig!) da settes av til risikofylt utvikling av fornybar energi teknologi som er bedriftsøkonomisk ulønnsomt uten statlige subsidier, miljøøkonomisk kostbart, og samfunnsøkonomisk høyst tvilsomt?

Har disse oljemidlene ingen alternativ bruk? Er alle samfunnsutfordringer og sosiale problemer løst i det rike landet Norge? Har vi kommet til et punkt hvor alternativkostnaden av den siste milliarden brukt på statsbudsjettet er null?

MILJØØKONOMENE spør: Er dette forslaget moralsk forsvarlig?

1 kommentar:

  1. Dette virker nok mer skremmende på oss opplyste i dag enn faren for at Norge ville bli okkupert av Tyskerne blant samme grad av opplyste hoder i 1939 her i Norge.....

    VH

    SvarSlett