mandag 13. mai 2013

HVA ER DIN FAKTURERINGSGRAD FOR FRISK LUFT!?

Stavanger Aftenblads forside 2.mai 2013: Helsesjefen er bekymret. Ifølge målinger er Stavanger verst i landet på overskridelser av grenseverdiene for svevestøv.

I min jobb snakkes det mye om en arbeiders faktureringgrad! Fakturer, fakturer, fakturer! Vel man må fakturere for at bedriften min skal kunne gå rundt, og for at jobben min skal være der. Til syvende og sist så gir jo denne faktureringen meg min månedlige lønn som jeg så sårt trenger for å overleve i vår kapitalistiske verden. Jeg skulle ønske vi hadde et like effektivt system for å folk til å jobbe for å bedre luftkvaliteten generelt men mest i våre norske byer hvor så mange mennesker bor. Frisk luft koster innsats fra alle oss som bor på kloden. Spesielt i byer koster det ekstra innsats siden man bor så tett på hverandre. Hvis alle hadde høy faktureringgrad i luftkvalitet ville det si at de arbeidet hardt for å ikke forurense, og hjulene i atmosfæren ville gå rundt på naturlig vis, og vi ville ha normal frisk luft. Verdien av dette, eller "lønnen" er at man fikk bedre helse, barna dine vokste opp med naturlige lungefunksjon, og at ingen med luftveis- og hjerteproblemer ble syke eller faktisk døde av å gå utendørs. Effekten av dårlig luftkvalitet koster samfunnet penger. Hvor mye tror du helseeffekter grunnet dårlig luftkvalitet koster Stavanger årlig Gorm?

I vinteren 2012/2013 hadde de fleste byene igjen, som så mange år før, mange dager med overskridelser av grenseverdier for svevestøv og NO2. Dette vil si at myndighetene og du der ute dessverre ikke kan sitte litt tafatt å synse om dette problemet lenger. Spesielt betyr dette at du som borger av byene er nødt til å begynne å tenke på ditt bidrag til den dårlige luftkvaliteten. Jeg har allerede skrevet om at i EU og i WHO tror at dagens grenseverdiene er altfor høye til å beskytte oss nok. Helseeffektene vi observerer på grunn av luftforurensning er ikke noe å tulle med. Myndighetene vet om problemet og prøver ganske febrilt å finne løsninger. Mediene skriver mye rart om luftkvaliteten og kildene. Det går i bølger om de fokusere på vedfyring, biltype eller veistøv fra piggdekkbruk. Sannheten er jo alle kildene teller med i ulik grad hele tiden. 

Jeg tror at når det gjelder innbyggere av byene i Norge så vet mange ikke helt hva de selv kan gjøre for å bedre bylufta. Jeg tror også at foruten om de med astma eller hjerte/lunge problemer som kjenner det på kroppen, så vet ikke mange helt hvor farlig lufta kan være. Vi ser og kan lukte at det er noe med den lufta i byer, men vi føler oss jo ikke direkte påvirket av det. Som det er blitt sagt i rapporten "Renere luft i våre lunger" (2007) laget av Nordisk Ministerråd, partiklene i lufta er en snikende og usynlig forurensning.

For å sette det på spissen har jeg under skrevet ned noen spørsmål til deg som forhåpentligvis kan gi deg noe å tenke på. Hvis du vil vite hvorfor det jeg spør om har noe å si, vennligst spør i kommentarfeltet. 

Alle spørsmål i gruppe A vil si noe om din påvirkningskraft (eller faktureringgrad!) på luftkvaliteten i norske byer. Hvis du svarer ja har du direkte innvirkning til forverring av luftkvaliteten i norske byer. Svarer du nei, hjelper du til med å forbedre luftkvaliteten i norske byer. 

A: 
Bor du i by eller nærme en by? 
Bor du i by og har bil?
Bor du i by, og har du bil som drives på diesel?
Bor du i by, og har du bil som drives på bensin?
Har du en gammel bil?
Bor du i by, og bruker bil til å kjøre barn til barnehage eller skole? 
Kjører du bil til en by ofte? 
Står du i bilkø i en by ofte?
Kjører du på tomgang i byer?
Bruker du piggdekk når du kjører i eller gjennom norske byer? 
Bor du i by og bruker vedfyring til oppvarming? 
Bor du i by, og brenner andre ting enn ved i peisen?
Bor du i by og bruker vedfyring til kos? 
Bor du i by og fyrer med olje? 
Bor du ute og griller ute på sommeren? 
Bor du i by, og brenner avfall på tomten din?
Røyker du i norske byer ofte? 
Bor du i by og måker snø og gjør hagearbeid med motorisert maskin? 
Bor du i en by som har søppel forbrenningsanlegg? 
Sorterer du søppelet ditt?
Bruker du ferge inn til en by?
Har du båt nære en by?
Handler utenlandske produkter ofte?
Handler du unødvendige ting?

Alle spørsmål i gruppe B gjelder saker hvor på hen svaret ditt kan kan tilsi om du har innvirkning på luftkvaliteten der du bor eller regionalt. Disse er ment som tankevekkere og er relatert til luftkvalitet gjennom å ha potensiale for å være en kilde til luftforurensning.

B: 
Om du har bil, hvor ofte bruker du den? 
Om du har bil, kjører du innenfor fartsgrensene?
Om du har bil, kjører du på rett gir?
Om du har bil, velger du hovedveier eller landeveier?
Har du motorvarmer?
Hvor mange biler har du? 
Hva slags kollektivmiddel bruker du? 
Bruker du sykkel som fremkostmiddel? 
Hvor ofte flyr du? 
Sparer du på strøm? 
Har du vannbåren varme? 
Er huset ditt godt isolert?
Hva slags lyspærer har du?
Har du energieffektive elektriske maskiner i huset ditt? 
Hva slags varmeovner har du? 
Om du har vedovn, hva slags vedovn har du? 
Om du har vedovn, hva fyrer du med?
Om du har vedovn, når fyrer du?
Om du har vedovn, hvordan fyrer du?
Bor du i en dal? 
Er det mye vind der du bor? 
Har du dyr? 
Handler du norsk og lokal mat eller fra utlandet?
Handler du norske og lokale klær eller produkter eller er de fra utlandet?
Hvor mange barn har du? 
Har du hytte på fjellet? 
Har du sommerhus eller hytte nær en by? 
Hvordan drar du på ferie, bil , tog, ferge eller fly? 
Kjører du heis eller går du i trapper? 
Har du plen? 
Bor du på gård? 
Hva brenner du på din tomt?

Jeg lover at jeg skal utdype hvorfor og hvordan alle disse spørsmålene sier noe om ditt bidrag til å forverre lufta. Men først vil jeg høre dine tanker og eventuelle spørsmål!

2 kommentarer:

  1. En god start på en artikkel dette. Det blir interessant hvordan spørsmålene følges opp i neste tekst. I mellomtiden kan man se på luftkavaliteten i Bejing time for time! http://beijing.usembassy-china.org.cn/mobile//aqirecent3.html

    SvarSlett
  2. Lonesome Cowboy14. mai 2013 kl. 17:21

    Og så må man ikke glemme at klimagasser, som CO2, IKKE forurenser bakkeluften! Velger du diesel i stedet for bensinbil er det stor fare for du skaper mer "syk luft" der du bor. Og velger du elbil, er det stor sannsynlighet for at batteriproduksjon, inkludert utvinningsprosessene til flere av stoffene som går med til å lage batterier, forurenset vann, land, og luft et eller annet sted i verden.

    SvarSlett