I går annonserte jeg at denne uken vil bli dedisert til å formidle informasjon om Norges Miljøverndepartementet, som med etablering i 1972 feirer 40 år dette året. La oss begynne med å se nærmere på departementets uttrykte ansvarsområder. Disse beskrives på regjering.no på følgende vis:
Ansvarsområder
Miljøverndepartementet har et særlig ansvar for regjeringens miljøpolitikk. Departementet skal ta initiativ til, utvikle og gjennomføre tiltak gjennom egne virkemidler, men også være pådriver overfor ulike sektormyndigheter på nasjonalt nivå. Departementet har ansvar for å samordne regjeringens miljøpolitiske mål og sørge for resultatoppfølging av miljøpolitikken. Miljøverndepartementet legger vekt på at miljøpolitikken får en lokal forankring og stimulerer til lokalt miljøarbeid. Samarbeid og dialog med næringslivet er også en viktig del av miljøpolitikken. Internasjonalt miljøsamarbeid er en forutsetning for å kunne møte de regionale og globale miljøutfordringene. Miljøforvaltningen bidrar på en rekke arenaer for å sikre at det internasjonale miljøsamarbeidet på alle nivåer bygges ut og strykes.
Resultatområder
Miljøverndepartementets arbeid er delt inn i 11 resultatområder. Det enkelte resultatområde retter fokus mot de viktigste miljøutfordringene og synliggjør regjeringens samlede miljøpolitiske satsing. Resultatområdene omfatter miljøpolitiske utfordringer som går på tvers av departementer og sektorer.
Resultatområde 1: Levende hav og kyst
Resultatområde 2: Livskraftige elver og innsjøer
Resultatområde 3: Frodige våtmarker
Resultatområde 4: Mangfoldige skoger
Resultatområde 5: Storslått fjellandskap
Resultatområde 6: Verdifulle kulturminner og kulturlandskap
Resultatområde 7: Godt bymiljø
Resultatområde 8: Aktivt friluftsliv
Resultatområde 9: Giftfritt miljø
Resultatområde 10: Ren luft
Resultatområde 11: Stabilt klima
Et par ting er slående med denne beskrivelsen. For det første er det interessant å se hvor mange tilsynelatende ikke-klima relaterte ansvars-/resultatsområder er nevnt. Det reiser følgende spørsmål verdt å utforske videre: Gjenspeiles dette i de faktiske budsjettmessige og arbeidsinnsatsmessige prioriteringene som utøves av den nåværende regjeringen og miljøverndepartementet? Den andre slående tingen er det siste listede resultatsområdet: stabilt klima. Det reiser følgende spørsmål: Hvordan kan dette være en satsingsprioritet for et lite land med 5 millioner innbyggere og promiller av verdens totale klimagassutslipp? Er det noen andre som synes dette virker litt pompøst?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar