onsdag 25. januar 2012

HVORDAN (HVORFOR) SPISE TRÆR


Her er et klassisk eksempel på det samfunnsøkonomer kaller for eksternalitetsproblem:
Nordmenn spiser opp regnskogen
Norske matbutikker bugner av mat som inneholder regnskogsødeleggende palmeolje. Hittil har det vært umulig å styre unna slike varer. Regnskogfondet og Grønn Hverdag lanserer nå en guide som hjelper forbrukere som vil spise palmeoljefritt.

Regnskogfondet og Grønn Hverdag har kartlagt over 550 matvarer fra 19 norske matvareprodusenter, og tallene er dystre. Hele 340 matvarer i undersøkelsen inneholder den miljøskadelige og usunne palmeoljen.

- Hvert år blir enorme regnskogsområder brent eller hugget for å etablere palmeoljeplantasjer. Denne oljen ender til slutt opp på matbordet til norske forbrukere, som spiser opp regnskogen bit for bit. Hittil har det vært umulig for folk å vite om det er palmeolje i maten de spiser, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.
Les hele saken her.

De eksterne miljøkostnadene er ikke priset inn i produktene som forårsaker miljøskader og dermed bryr ikke konsumentene seg. Her trengs økonomiske insentiver. Med andre ord, det må bli dyrere for produsenter å lage produkter som inneholder palmeolje og det må bli dyrere for forbrukerne å kjøpe disse produktene.

MILJØØKONOMENES prediksjon: Forbrukerguider og underskriftskampanjer vil ha liten eller ingen effekt på adferden til norske forbrukere.

1 kommentar:

  1. Underskriftskampanjer får ikke folk til å slutte å spise taco, popcorn og margarin. Men hva gjøres egentlig for å få slutt på dette slik at orangutangene i Indonesia overlever?

    "I 2004 ble Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO, startet opp. Sammenslutningen består av medlemmer fra hele næringskjeden, alt fra produsenter og importører til miljøvernorganisasjoner. Ifølge egne hjemmesider arbeider de for bærekraftig produksjon av palmeolje, samt sertifi seringsordninger for denne.

    Regnskogfondet er ikke overbevist om at RSPO oppnår å gjøre produksjonen av palmeolje bærekraftig".
    http://forbrukerportalen.no/Artikler/2008/palmeolje_usunn_for_kropp_og_klode

    SvarSlett