onsdag 8. februar 2012

ONSDAGS LESERUTFORDRING #2

Gi en presis mikro-miljøøkonomisk tolkning av denne grafen:
















KUDOS til første leser med tilfredstillende svar! Er du i tillegg student i MØA350 får du to blogge kommentar poeng i faget! [Medblogger Petter Gudding bestemmer om svaret er tilfredstillende eller ikke.]

7 kommentarer:

  1. Litt usikker men jeg prøver meg ;) Kurven i denne grafen viser økende marginale kostander per tonn reduksjon i co2 utslipp. Kostandene ved å redusere utslipp med Ca. 20 millioner tonn vil omtrent være kr 4000 per tonn. Av grafen kan en lese at kostander ved å redusere utslipp med ca. 5 millioner tonn er null, som vil være samfunøkonomisk lønnsomt. I dette punktet vil de marginale kostandene være lik marginale "fordeler".

    SvarSlett
  2. E-man: Nesten! Du må bli mer konkret og presis. For eksempel, hvilket land er dette for? Hva er signifikansen av 20 millioner tonn? Og hva slags type kostnader er egentlig kostnadene på vertikalaksen (total, gjennomsnitt, marginal)?

    Sammendraget her bør være nyttig: http://www.klif.no/publikasjoner/2590/ta2590.pdf

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    2. Kostandene på vertikalaksen viser de totale kostnadene ved å gjennomføre co2 utslipp reduserende tiltak innenfor Norges grenser, i kr pr tonn co2. 20 mill tonn grensen eller for å være nøye, 22 mill tonn, er utslippsreduksjonspotensial som er anslått. Dette er et nivå myndighetene prøver å oppnå innen 2020. Gjennomføring av disse tiltakene som er totalt på 160, er forbundet med store kostander, hvor det på det meste vil koste samfunnet kr 3000 pr/tonn. De 30 tiltakene som er samfunøkonomisk optimale, vil kun redusere utslippnivået med 3 mill fram til 2020, dersom de gjennomføres. Og da er spørsmålet hvor i grafen vi ønsker å være? Hvilke kostander er vi villige til å ta på oss med hensikt på å redusere utslippsnivået...

      Slett
    3. Flott! 2 poeng til E-man. Grafen viser faktisk MC ikke ATC, men det kommer ikke klart frem i Klimakur sammendraget. Interessant at Norge vurderer innenlands CO2 tiltak som koster flere tusen kroner per tonn, mens dagens kvotepris er under hundrelappen.

      MILJØØKONOMENE lover å komme tilbake med mer om Klimakur & Norsk klimapolitikk ved snarlig anledning!

      Slett
  3. Skulle man egentlig se alt dette her bare med å kikke på grafen? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. There ain't no freebees in life! Å bla i Klimakurrapporten var nøkkelen. Jeg hadde trodd at noen hadde kommet på sporet av den ved å google grafens merkelapper. Uansett, bra jobbet!

      Slett