mandag 27. februar 2012

MANDAGS LYNBLOGG & UKENS LESERUTFORDRING

1. Hval
4. Rev
6. Sild

Hvem skal ut?

KUDOS til første leser med rimelig & rimende svar!  [Ett bloggekommentarpoeng dersom du er  MØA350 student.]

4 kommentarer:

 1. Elefanten mangler link

  SvarSlett
 2. Beklager - Linken er nå fikset!

  SvarSlett
 3. Elefanten skal ut da denne er den eneste av sakene som ikke angår Norge.

  Hvalsaken handler om at amerikanske forskere vil fjernadoptere hvaler fra Norge ved å sette en passende prislapp på hver hval og på den måten kjøpes fri.

  Reinsdyrsaken omhandler en ny reindriftsavtale som gir grunnlag for en positiv utvikling av reindriften. Avtalen skal bidra til økt slakting og produksjon og legger mer vekt på reindrift som næring, med tilrettelegging for de næringsutøverne som har reindrift som hovednæring her i landet.

  Rev artikkelen går ut på at jegerne oppfordres til å jakte på rever istedenfor ryper. Dette skyldes at vinterjakten tærer på bestanden, mens det totalt av rødrev skytes under halvparten av hva som var vanlig på 70-tallet i Norge.

  Om Svarthalespova er truet eller ikke er diskusjonen i denne artikkelen. Den siste utgaven av den nasjonale rødlisten sier at Svarthalespova er vurdert til å være i kategorien sterkt truet, mens Høyre mener at Svarhalespova ikke oppfyller krava til rødlistingen. Ifølge seniorrådgiveren i Artsdatabanken fyller fuglen krava siden bestanden i Norge er svært liten.

  Silden er den siste saken som hører hjemme i gruppen. Den går ut på at danskene frykter sildekrise etter at Norge har redusert kvotene og at prisene har gått opp. Etter som etterspørselen etter norsk sild ikke er endret, og Norge har redusert sildekvoten med 40 prosent, har råvareprisen på norsk sild steget med 77 prosent. Selv om det går bra med den danske sildestammen, hvor kvotene har økt med 120 prosent, er det ingen av de danske produsentene som benytter seg av dansk sild, da disse er mindre enn de norske.

  Elefant artikkelen er derfor den eneste som omhandler en sak som foreligger utenfor Norges grenser. Saken går ut på at over 300 elefanter slaktes ulovlig i Sentral – Afrika på grunn av støttenner og kjøtt. Etter å ha gjort nærmest rent bord i Vest – Afrika, hvor bestanden omtrent er utryddet, har jakten beveget seg inn mot Sentral – Afrika. Snikskyttere dreper elefantene for støttennene, og selger dem videre til kineserne. Spesielt skogselefantene er veldig attraktive på grunn av elfenbenet har en svak rosa farge. Utviklingen gjør at arten er mer utsatt, og i Kamerun anslås det at det bare er mellom 1000 og 5000 elefanter igjen i landet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Et flott og informativt svar HL!

   Bare to problemer: 1) Elefant er ikke riktig. 2) Du rimte ikke svaret ditt (har du ikke sett NRKs Nytt på Nytt?)

   Du fortjener alikevel poeng/kudos - selv om utfordringen består! Noen andre som tar den? :-)

   Slett