onsdag 28. mars 2012

ULV, ULV, ULV!

Via det morsomt tabloide, men interessante, ingeniørmagasinet Teknisk Ukeblad:
MINDRE PENGER TIL KLIMAFORSKNING

Klimaforskningen tørker inn

Verdensledende klimaforskere kan miste jobben dersom ikke den rødgrønne regjeringen åpner pengesekken.

Pengene satt løst da Stortinget vedtok sitt klimaforlik i 2008.

Forskningen på fremtidens klima skulle trappes opp år etter år. Men slik skulle det ikke bli.

Landets ledende klimaforskningssenter står nå i fare for å bli barbert, etter at Norges forskningsråd ikke har fått pengene det ble lovet av politikerne.

Økonomisk tørketid

Det internasjonalt anerkjente Bjerknessenteret for klimaforskning går mot å kutte mellom ti og 15 millioner kroner i neste års budsjett.

I dag finansieres forskningen gjennom Universitetet i Bergen, EU-midler og ordningen som fremragende forskningssenter. I tillegg har prosjektfinansiering fra Forskningsrådet vært avgjørende for senterets økonomi.

Når perioden som fremragende forskningssenter nå går ut ved årsskiftet, skulle prosjektmidlene etter planen fått en enda viktigere rolle.

– Men det er ingen utlysninger som er spesielt rettet mot vår type klimaforskning. Så vi er nødt til å spare penger, sier direktør Eystein Jansen ved Bjerknessenteret.

Fra før har prosjektmidlene fra Forskningsrådet krympet med rundt 20 millioner kroner siden 2008.

Midlertidige ansatte og prosjektansatte vil trolig bli kuttet. Unge og lovende forskere blir satt på gaten. I verste fall må også faste ansatte gå. Om det da ikke skulle dukke opp penger.
Les hele historien her. Er det noen andre som ser et mulig insentiv inkompatibilitetsproblem her?

I tillegg - dersom disse forskerne er så internasjonalt anerkjente (noe jeg IKKE betviler er sant) - hva er egentlig sannsynligheten for at de vil "havne på gata"?

Klimaforskning er det desidert hotteste forskningsområdet på verdensbasis med milliarder av kroner bevilget årlig.

Her burde alt ligge til rette for at tilbuds- og etterspørselsmekanismer i det internasjonale klimaforskningsmarkedet skal skulle kunne gi senteret eller de individuelle forskerne mulighet til å konkurrere seg til nødvendig finansiering , uten at de rødgrønne skal måtte åpne pengesekken ytterliggere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar