tirsdag 27. mars 2012

VINDMØLLEAVISER*

En stor andel av avisene i dette landet har en fullstendig ukritisk og kunnskapsløs journalistikk om spørsmål som dreier seg om norsk energi-, miljø- og klimapolitikk.

Et hovedproblem er at de med økonomiske interesser av en spesiell type klima og energipolitikk virker å ha fri tilgang på spalteplass i landets aviser. Avisene trykker velvillig uttalelser og pressemeldinger som strategene i kraftindustri og andre med store egeninteresser, pøser ut i mediene med den hensikt å skape oppslutning i befolkningen om politikk som vil øke disse interessenes profitt. De kritiske røstene, som typisk ikke har en sterk økonomisk organisasjon i ryggen, henvises til kamp om knapp spalteplass på avisenes debattsider. Innleggene som skrives av kritikerne blir dessuten ofte refusert. Årsakene til dette kan man bare spekulere i.

Vindmølleavisenes makabre journalistiske håndtverk bidrar til å skape oppslutning om en politikk som koster det norske samfunnet mer enn den smaker. Samtidig legger de til rette for en snever og kunnskapsløs energi-, miljø- og klimadebatt i Norge.

Sist ut er Bondebladet som skriver følgende under overskriften Ønsker mer utbygging av fornybar energi:
Norge har noen av Europas beste vindkraftressurser. Det gir mulighet for både klimainnsats, styrket forsyningssikkerhet og nye arbeidsplasser over hele landet, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.
Videre, i den samme artikkelen:
Det viktige nå er at myndighetene effektiviserer konsesjonssystemet, slik at ikke gode vindkraftprosjekter blir liggende årevis på vent. I dagens situasjon risikerer vi at svenskene stikker av med investeringene, mens vi blir sittende igjen med regningen, sier Ulseth.
Vindmølleaviser og vindmøllejournalistikk er til å bli deprimert av.

*Takk til ikke-navngitt professor for introduksjon av dette begrepet.

2 kommentarer:

 1. Flott innlegg - og for et treffende begrep!

  En verstingsavis er lokalavisen Stavanger Aftenblad.

  Over 600 artikkeltreff med søk ”vindmøller” og 700 for søkeord ”vindkraft”, de aller fleste med helt ukritisk positiv spinn på denne pandemiske norske satsingen på naturskadende og økonomisk tvilsom fornybar energi.

  Du burde skrive en aviskronikk om dette - juicy stuff som kanskje hadde landet deg på Dagnsytt 18! Stå på med flott blogging!

  Lonseome Cowboys digger miljøøkonomene!

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar!

  Etter å ha fulgt med på det som skrives om disse temaene over noen år, er mitt inntrykk at de langt fleste større regionalavisene desverrre ofte glemmer å stille de nødvendige kritiske spørsmålene.

  Vi fortjener bedre journalistisk håndtverk i omtalen av disse viktige samfunnssakene.

  hilsen Petter

  SvarSlett