mandag 30. april 2012

HVA JEG GJORDE I HELGEN: TUR TIL HØGJÆREN ENERGIPARK

Hvordan var din holdning til Høg-Jæren energipark FØR utbyggingen? På hvilken måte har din holdning til Høg-Jæren energipark forandret seg etter utbyggingen? Hvor enig er du i følgende påstander om Høg-Jæren energipark? 1) ...positiv for turisme, 2) ...fine å se til, 3) ...ødelegger Jær-landskapet, 4) ...gir redusert tilgjengelighet til området.

Dette var noen av mange spørsmål angående fornybar energi preferanser og betalingsvillighet som ble stilt i en husholdningsundersøkelse foretatt i regi av HHUiS i Rogaland nylig. Studenter som jeg er veilder for arbeider nå intenst med å analysere data og skrive bacheloroppgave basert på denne undersøkelsen. Oppsummerende faktaark og detaljert statistisk rapport er forventet å være ferdig i løpet av mai.

For å få noen egne inntrykk av hvordan energiparken kanskje oppleves av folk som bor i nærheten og/eller bruker området regelmessig tok jeg med meg familien (bedre halvdel pluss barn på 3 og 6 år) på en kombinert biltur / naturtur (Holmavatn - Steinkjerringa & Synesvarden) denne helgen. Her er noen av bildene jeg tok:


 


5 kommentarer:

 1. Forferdelige greier! Vindmøllene dominerer jo fullstendig i terrenget.

  SvarSlett
 2. De Gustibus Non Est Disputandum! :-)

  SvarSlett
 3. Var til ingen hjelp :(

  SvarSlett
 4. "Var til ingen hjelp".

  Hva var til ingen hjelp? Til hjelp med hensyn til hva?

  Se sammendrag fra undersøkelsen her:https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxmb3JueWJhcjIwMTJ8Z3g6MzNhOWViMmYwZjQxODcwYw&pli=1

  SvarSlett
 5. Det er ingen tvil om at vindmøllene ødelegger en god del av det vakre landskapet vi finner på Jæren, og at dette har en negativ påvirking for turismen. Mange turister, både fjerne og nære, kommer for å se den flotte naturen som Nord – Jæren har å by på. Utbygging av vindmøller kan derfor forårsake at flere turister velger å dra andre steder for å oppsøke alternative naturopplevelser.

  Et store problemet er at det alltid vil det være økende behov for elektrisitet. Av den grunn er vindmøller et fint miljøvennlig alternativ for å begrense skadene på miljøet. I utgangspunktet er ikke vindmøllene fine i landskapet, men det er et nødvendig gode for å skape en bærekraftig utvikling med tanke på utviklingen vi står ovenfor, og behovet for grønn energi.

  Ved siden av de kosmetiske påvirkningene vindmøllene har i landskapet, påvirker de også dyreriket. Hvert eneste år dør et stort antall fugler som følge av kollisjon med bladene på vindturbinene. Vindturbinene påvirker også andre dyrearter ved støy og andre forstyrrelser i naturen rundt, som for eksempel bort jaging av reinsdyr fra gode beitemarker.

  Et alternativ til plassering som hadde forbedret situasjonen kan for eksempel være vindturbinparker til sjøs. Dette ville hatt en mindre påvirkning på den visuelle forurensingen, samt påvirket dyreriket i et mindre perspektiv. Et negativt aspekt med dette alternativet er kostnadene med montasje, vedlikehold og problemer med den operative delen av vindmøllene.

  SvarSlett