mandag 3. desember 2012

OPPGJØRETS TIME

Denne uken sender NRK1 en dokumentarfilm i to deler som retter et kritisk lys mot Norske kjøp av klimakvoter i utlandet. Første del av filmen sendes tirsdag 4.12 klokken 21:30, del to sendes onsdag 5.12 kl 21:30.
 
 
OPPGJØRETS TIME
Norsk dokumentarserie i to deler. For å oppfylle forpliktelsene i Kyotoavtalen kjøper Norge klimakvoter fra prosjekter i hele verden. Dokumentarfilmskaper Erling Borgen tar oss med på en reise verden rundt. Han viser hvordan Norge og norsk næringsliv pynter på klimaregnskapet ved å kjøpe kvoter fra et selskap som hugger ned regnskogen, fra damanlegg i Kina som har gjort at mennesker er blitt tvangsflyttet, og fra en fabrikk som forurenser fattige landsbyer i India.

Honnør til NRK for å ta opp en relevant og viktig problemstilling. Les mer her.

2 kommentarer:

 1. "Honnør til NRK for å ta opp en relevant og viktig problemstilling."

  Men samfunnsøkonomer er jo tilhengere av kvotehandel, og her på bloggen har dere vitterlig fremmet dette som den beste norske klimastrategien utallige ganger!

  Når sannheten nå kommer frem i NrK, er dere "angrende økonomer"??

  SvarSlett
 2. Hei Anonym og takk for kommentar.

  Jeg er nok ikke enig med deg i det du skriver ovenfor.

  Jeg har ved mange anledninger forsøkt å formidle hvordan (deler av)kvotesystemet fungerer og hvordan klimaeffekten av "ekstra-tiltak" (så som som pålegg om elektrifisering eller utbygging av vindmøller) bare vil nulles ut når man tar kvotehandel i betraktning. Når Norge har bestemt seg for å delta i kvotehandel er det altså ikke bare å se bort fra det etterpå - deltakelsen i kvotehandel legger noen føringer for hva man bør gjøre og hva man ikke bør gjøre i klimapoltikken.

  Men dette betyr ikke at jeg mener at kvotehandel er det beste virkemiddelet for å oppnå utslippsreduksjoner.

  I dokumentaren som skal vises på NRK er det såkalte CDM-kvoter som skal under lupen. Det er velkjent at disse kvotene er problematiske - særlig fordi mange av prosjektene som gir grunnlag for å utstede kvoter ville blitt gjennomført uansett - dette betyr at det kommer kvoter i omløp hvor det ikke er noen forbindelse til reelle utslippsredusksjoner. Jeg har tidligere skrevet om problemene med kvotekjøp fra u-land. Se f.eks her: http://miljookonomene.blogspot.no/2012/03/sporing-av-kvotekjp.html

  Ha en god dag,
  hilsen Petter

  SvarSlett