mandag 28. januar 2013

KLAR TALE

Under overskriften "Ekstrem-Randers", trykker Morgenbladet et lengre intervju med miljøforkjemper og professor Jørgen Randers.

Randers uttaler blant annet følgende:

"Jeg har en intens uvilje mot folk som mener det er viktig å ha mange barn".

Les hele intervjuet her.

Ha ei fin uke!

4 kommentarer:

 1. Jeg synes det er latterlig at Jørgen Randers ønsker å innføre ettbarnspolitikk. Norge er et lite land med få innbyggere. Det vil ikke være noe særlig klimatiltak hvis man hadde innført ettbarnspolitikk her i dette lille landet. Det er også vanskelig å få med seg andre land på dette. I tillegg lurer jeg på hvordan han har tenkt at disse «enebarnene» skal forsørge pensjonistene? I dag er det mange som bekymrer seg over hvordan man skal takle den kommende eldrebølgen. Hvis man hadde innført ettbarnspolitikk her i Norge ville man fått en ny eldrebølge i framtiden. Da kan det være at problemet ville blitt enda større enn det er i dag.

  Jeg reagerer også på at Randers gledet seg over orkanen Katrina som traff New Orleans i 2005. Hvordan kan noen glede seg over andres ulykke? Mange uskyldige mennesker døde eller mistet alt de eide som følge av denne orkanen. Jeg synes det er respektløst at han sier at han gnidde seg i hendene da han hørte om katastrofen.

  SvarSlett
 2. Enig at dette virker kontroversielt og urealistisk. Kjipt for både barn og foreldre i slike familieenheter.

  Men hva med å innføre et kvotesystem? Alle får tildelt juridisk rett til å ha et barn, men så kan denne retten overføres til andre. Det betyr at de som ønsker to (eller flere) barn må kjøpe ekstrakvote mens de som kan se for seg et liv uten å ha barn kan selge sin rett.

  Jeg tror ikke det er slikt barnepolitikken i Kina har blitt ført. Men et sånn system ville være velferdsfremmende fremfor en streng ettbarns politikk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Anonym: Tenker du da på et nasjonalt eller internasjonalt kvotesystem?

   For som C.R. påpeker ovenfor så ville ettbarnspolitikk bare i Norge, som alle andre særnorske tiltak, være meningsløst i forhold til å løse globale problemer, som klimaendringene.

   Se posten "UKENS GRAF: UT Å REDDE VERDEN?" fra sist uke som viser hvor små norske CO2 utslipp her på verdensbasis: http://miljookonomene.blogspot.no/2013/01/ukens-graf-ut-redde-verden.html

   Slett
 3. Etter å ha lest dette intervjuet sitter jeg igjen med mange kommentarer og spørsmål. Vi lever i Norge, i et demokratisk og moderne land. Barnetallet per kvinne har sunket i 40 år, så hvorfor i alle dager ønsker Randers ettbarnspolitikk?! Dette synes jeg er helt tåpelig og ihvertfall ikke "klokt". Å føre ettbarnspolitikk tror jeg ikke ville vært løsningen på å bedre verden. Verden kan heller prøve å bedre seg i andre områder som fører til klimaproblemer. Å føre en slik politikk ville ikke vært en bra måte å løse klimaproblemet på. Det ville vært både egoistisk og umoralsk.

  For noen familier så er det viktig å ha mange barn, for andre ikke. Dette er noe familier selv skal kunne ta en avgjørelse av. Vi lever i 2013!

  SvarSlett