tirsdag 13. mars 2012

UKENS LESERUTFORDRING: GEOENGINEERING

Hva er geoengineering og hva er den mest lovende av disse sci-fi-lydende teknologiene, i følge seriøs publisert forskning?

KUDOS til lesere som bidrar til å informere oss andre! [Er du student i MØA350 kan du få doble bloggkommentar poeng for tilfredstillende svar som går lengre enn kjapp Wikipedia research)!]

1 kommentar:

 1. Geoengineering omtales gjerne som bruk av teknologi for å dempe faktorer som bidrar til klimaendringer, manipulering av klima, klima fiksing eller plan B, hvor plan A er reduksjon i utslipp av klimagasser.
  Dette er en ung og lite utprøvd vitenskap som allerede er gjenstand for mye kritikk, noe som trolig skyldes nyskapende ideer med lite kunnskap og erfaring om konsekvensene av å tukle med naturen og hva det vil gjøre med motivasjonen for å redusere utslipp. Likevel ser det ut til at stadig flere lar seg lokke med tanken om at det er enklere å iverksette tiltak for global temperaturregulering enn en reduksjon i de enorme globale klimagassutslippene.

  Det britiske Royal Society drøftet i ”Geoengineering the climate: Science, governance and uncertainty” to typer geoengineering; Carbon Dioxide Removal (CDR)og Solar Radiation Management(SRM). CDR-teknikker går ut på å justere temperaturen enten ned ved å fjerne CO2 fra atmosfæren eller opp ved å slippe ut CO2. SRM-teknikker omfatter å reflektere sollys og varme tilbake i verdensrommet. Dette kan for eksempel gjøres ved omfattende treplanting, kunstige trær som suger CO2 fra luften og lagrer det i bakken, gjødsle sjø for å stimulere veksten av CO2-spisende plankton, gigantiske speil i baner rundt jorden, forårsake falske vulkanutbrudd (blant annet foreslått av nobelprisvinner Paul Crutzen) som vil slippe ut mengder av aerosoler i atmosfæren og ha en kjølende effekt, eller skape mer skyer i tropiske strøk (evt også skape ”bedre” og hvitere skyer som reflekterer mer lys).

  Interessant artikkel om temaet:
  http://kollokvium.no/2011/11/17/hvordan-fikse-paa-jordas-klima/

  SvarSlett