tirsdag 17. april 2012

GRØNNE BOLIGER - GRØNNE PREFERANSER?

Fra nylig artikkel i Stavanger Aftenblad (Her kommer 66 grønne boliger, 15.04.2012):
66 boliger med passivhus-standard skal bygges på Storhaug i Stavanger. Interessen for passivhus har eksplodert det siste året, sier Sintef-forsker. Til nå er det bygd og planlagt 1000 slike hus her i landet.
I Stavanger kommer de 66 planlagte rekkehusene og leilighetene på et område som kommunen har regulert i Østre bydel. De energigjerrige boligene legges ut for salg før sommeren.

...

Hittil har denne typen boliger vært for de som er spesielt interesserte i energibruk og miljø. Nå begynner også andre å etterspørre passivhus, og interessen har eksplodert det siste året, sier seniorforsker Tor Helge Dokka i Sintef Byggforsk.

- Økonomi er en drivkraft for den økende interessen. Men det handler like mye om at det er in å være litt grønn. Å velge passivhus handler om å gjøre noe der det monner, uten av det koster deg for mye, sier han. Dokka legger til at passivhus slik blir byggebransjens svar på Toyotas Prius-modell.
Les hele artikkelen her. Disse boligene er estimert til å koste ca 1000 kroner ekstra per kvadratmeter sammenliknet med tilsvarende konvensjonelle boliger, men bare ha en fjerdedels energiforbruk.

Dersom det er tilfelle at huskjøpere (i hvert fall noen) er villige til å betale en tusenlapp ekstra per kvadratmeter, så utgjør det en rundt 5 % betalingsvillighetsmargin for denne boligkarakteristikken, avhenging av hvor en bor i landet, dersom vi ser på nasjonale kvadratmeterpriser fra Statistisk Sentralbyrå. Som artikkelen foreslår, kan det være to grunner (minst) for slike preferanser. Den ene er potensialet for å spare på fremtidige strømregninger. Dette er et rent økonomisk motiv eller insentiv. Den andre foreslåtte motivasjonen er preferanser for å signalisere ens miljøvennlighet (Prius sammenlikningen).

MILJØØKONOMENE etterlyser lesernes meninger: Kunne du vært villig til å kjøpe en av disse boligene? Er pris premiumen verdt det (se ny meningsmåling oppe til høyre i bloggen)? Dette er forøvrig et glimrende forskningstema, for mastergradsstudenter i samfunnsøkonomi (miljøøkonomi) og markedsføring (markedsanalyse). Hva er gjennomsnittlig betalingsvillighet for slike boliger i den generelle befolkningen? Hvordan varierer betalingsvilligheten over forskjellige befolkningssegmenter? Og hvor mye av eventuell betalingsvillighet kan tilskrives diverse motiver og insentiver, som de to beskrevet ovenfor?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar